Chałka z budyniem

Chałka z budyniem, która podbiła nie jedne kubki smakowe ;) Smakuje wyśmienicie! Ciasto jest pulchne z kolei budyń sprawia, że jest delikatniejsza, równie smaczna drugiego i kolejnego dnia (jeśli przetrwa). Ciężko mi podarować kruszonkę w ciastach drożdżowy, nawet jeśli nie ma o niej mowy w przepisie często sama dodaje. Tak było i tym razem i uważam, że słusznie :) 
Jeśli mielibyście ochotę na dodatek owoców, polecam śliwki, kiwi bądź wiśnie w nie dużej ilości. Ważne, żeby owoce nie miały zbyt dużo soku, może on spowodować, że ciasto się rozklei. Ja osobiście wypróbowałam wcześniej wersję budyniową z węgierkami i była naprawdę smaczna. Przepis pochodzi z tej strony.



Składniki (na 2 chałki):
  • 60 dag mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 42 g drożdży
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju


Składniki na budyń:
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy


Składniki na kruszonkę:
  • 60 g masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru

Zrobić zaczyn: wsypać mąkę do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru i zalać 3 - 4 łyżkami letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 15 minut.


Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia.  Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu w 350 ml mleka. Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, cukier, sól, mleko i masło. Wyrobić ciasto, jak już będzie prawie gładki dodać łyżkę oleju i wyrobić do gładkości. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować z nich wałki, rozwałkować na długość około 45 cm i szerokość 8 cm.  Na środku wzdłuż każdego wałka nałożyć trochę budyniu. Dobrze skleić brzegi, tak żeby zamknąć budyń w środku.  Wałki ułożyć miejscem zlepienia do spodu. Z 3 wałków zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podkleić pod spód chałki. Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę (jeżeli będzie zbyt lepka dodać więcej mąki, jeśli zbyt sucha odrobinę masła). 
Chałki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.




SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty