Mini eklerki

Ekler to podłużne ciastko z ciasta parzonego przełożone kremem, ponoć wywodzące się z Francji. Proponuje Wam dziś mniejszą wersję tego ciastka - w sam raz na trzy kęsy słodyczy :) Nie za słodkie, przełożone lekkim kremem mleczno - waniliowym i oblane lukrem czekoladowym. Przyznam się, że po raz pierwszy spotkałam się z czekoladową polewą lukrową. W smaku i konsystencji przypomina trochę masę na blok czekoladowy. Z podanego przepisu wyszło mi 12 sztuk mini eklerków. Przepis z książki 'Czekolada. Łatwe i pyszne przepisy krok po kroku'. Gorąco polecam :)


Składniki na ciasto ptysiowe:

  • 70 g masła
  • 150 ml wody
  • 90 g mąki pszennej
  • 2 jajka


Składniki na nadzienie:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (z lekką górką)
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii


Lukier czekoladowy:

  • 25 g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 100 g cukru pudru


Wodę wlać do rondla, wrzucić pokrojone w kawałki masło i gotować na małym ogniu, aż się roztopi. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać mąkę i mieszać tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od brzegów rondla. Odstawić do ostygnięcia, następnie dodać jajka i utrzeć na gładką, lśniącą masę. Masę przełożyć do dużego woreczka do dekorowania z nakładką o średnicy 10 cm.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić wodą. Wycisnąć eklerki o długości około 7 cm, zachowując odstępy by mogły wyrosnąć. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 30 - 35 minut, aż będą kruche i złociste.


Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po nakłuwać nożem lub widelcem, żeby wypuścić parę i wystudzić.
W tym czasie przygotować krem. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i wymieszać. Mleko zagotować prawie do wrzenia, wlać do jajek, cały czas mieszając. Przełożyć masę do rondla i gotować na małym ogniu, do momentu zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Gotowy krem przestudzić.


Przygotować lukier. W rondlu roztopić masło z mlekiem. Zdjąć z ognia, wsypać kakao i cukier, starannie wymieszać. Gdyby lukier był za rzadki, dodać trochę cukru pudru.
Puste eklerki przeciąć wzdłuż, nałożyć krem, a na wierzchu posmarować lukrem. Odstawić, aż czekolada się zetnie. Eklerki można też wypełnić bitą śmietaną.




SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty