Zupa porowa z klopsikami
Jeszcze dwa lata temu nie wierzyłam tym, którzy twierdzili, że zrobienie zupy to łatwizna. A to dlatego, że jej po prostu nie robiłam. Pierwsza była pomidorowa, a później to już z górki ;) Robiłam kiedyś zupę porowo - ziemniaczaną, jednak natrafiając na sporo wpisów z zupą porową z mięsem mielonym postanowiłam zrobić swoją wersję. I oto jest :) Smaczna, sycąca, a klopsiki z mięsa mielonego nadają charakteru jej łagodnemu smakowi. Polecam!
Składniki (na 2,5 l wody):
- 50 dag mięsa mielonego
 - 1 jajko
 - 3 łyżki bułki tartej
 - 2 - 3 duże pory
 - 6 średniej wielkości ziemniaków
 - 2 serki topione śmietankowe
 - sól, pieprz do smaku
 - liść laurowy, ziele angielskie
 - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
 - 2 łyżki majeranku
 
Wodę zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i majerankiem. Doprawić solą, pieprzem. Uformować niewielkie kulki, podsmażyć chwilę na patelni.
Ziemniaki obrać i pokroić w około 1 cm kostkę. Podsmażone klopsiki i ziemniaki wrzucić do gotującej się wody.
Gotować do momentu, aż ziemniaki zaczną robić się miękkie. Pora pokroić w talarki, dorzucić wraz z serkami topionymi. Całość doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Podawać jak tylko por się sparzy, a serki rozpuszczą.
SMACZNEGO :)




Komentarze
Prześlij komentarz