Sernik z lemon curd

Kolejna cytrusowa propozycja, tym razem pod postacią sernika. Jest intensywny i ciężki, można powiedzieć, że delikatnie słodki. Subtelnie cytrynową masę serową wzmacnia lemon curd czyli cytrynowy budyń, który przełamuje w sobie słodycz i cytrynową kwaskowatość. Sernik jest genialny, jeden z tych do których chce się wracać 😊 Polecam gorąco! 💗



Składniki na spód:

  • 250 g ciastek digestive (lub innych pełnoziarnistych)
  • 110 g masła
Masło roztopić, ciastka pokruszyć na piasek i wymieszać. Tortownice o średnicy 21 - 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tortownicy i boki do połowy wysokości wyłożyć ciastkami. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.


Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub twarogu śmietankowego)
  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru 
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
Twaróg zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Dodawać kolejno po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Masę serową wylać na spód z ciastek. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut.
Wystudzić, najlepiej w lekko uchylonym piekarniku.



Składniki na lemon curd:
  • 45 g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru (110 g)
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę umieścić w metalowej lub szklanej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej cały czas mieszając do momentu, aż zgęstnieje. Lekko przestudzić, wyłożyć na ostudzony sernik. Równo rozprowadzić.
Sernik włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.




SMACZNEGO :)




Komentarze

Popularne posty