Orzechowe rożki

Jako, że karnawał w pełni to i czas jest odpowiedni na zaprezentowanie karnawałowych rożków z ciasta drożdżowego półfrancuskiego :) Przygotowanie ciasta jest trochę czasochłonne, łącznie z czasem oczekiwania zajmuje około 3 godzin.
Rożki są bardzo smaczne i niesamowicie chrupiące. Najlepsze jeszcze ciepłe, wtedy środek jest pulchniejszy. Wcale nie ma ich, tak dużo... Przepis z książki 'Wielka księga ciast'. Polecam gorąco!



Składniki (na ok 16 sztuk):
  • 500 g mąki
  • 21 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukry waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 80 g zimnego masła


Składniki na dekoracje:
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 2 - 3 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych


Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru i zalać paroma łyżkami mleka. Nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, sól i miękkie masło. Wyrobić ciasto metodą ręczną lub mikserem. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odstawać od dna miski. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 - 40 minut.
W wyrośnięte cisto przez kilka minut wbijać drewnianą łyżkę, następnie rozwałkować nadając kształt prostokąta. Zimne masło cieniutko pokroić i umieścić je w środkowej części ciasta. Złożyć w kopertę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki.




Ciasto ponownie rozwałkować, tak aby długość prostokąta trzykrotnie się powiększyła. Lewą i prawą stronę przełożyć przez środek tworząc mniejszy prostokąt. Zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki. Powtórzyć procedurę jeszcze raz. Schłodzone ciasto rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm, przeciąć je wzdłuż na dwa prostokąty o boku 15 x 30 cm. Prostokąty pociąć na równe podłużne trójkąty (5 x 15 cm). Na środku każdego trójkąta zrobić nacięcie.




Skręcić ciasto zaczynając od wierzchołka trójkąta, następnie skręcić ramiona.



Ramiona podwinąć do góry i uformować baranie rogi. Gotowe rożki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec na złoty kolor przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Cukier puder wymieszać z mlekiem tak długo, aż utworzą jednolitą i gładką masę. Orzechy podprażyć na patelni. Krótko po wyjęciu rożków z piekarnika polać je lukrem i posypać orzechami.



SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty