Tarta brokułowa z kukurydzą
Tę tartę dodaje do ulubionych :) Plan obiadowy na dziś wyglądał trochę inaczej, ale z racji barku składników przycisnęło mnie, żeby poszukać czegoś innego, a w dodatku szybkiego. I nie żałuje, tarta jest bardzo smaczna. Dla mnie już samo pojawienie się brokułów zwiastuje, że będzie zdrowo i atrakcyjnie smakowo. Tarta łagodna w smaku, a wyrazu nadaje jej czosnek i nuta gałki muszkatołowej. Polecam! Bazowałam na przepisie czarnulki862.
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
 - 100 g masła
 - szczypta soli
 - 5 - 6 łyżek zimnej wody
 
Składniki na farsz:
- 400 - 450 g brokułów (u mnie mrożone)
 - puszka kukurydzy
 - 3 jajka
 - 500 ml słodkiej śmietany 18%
 - 1 szklanka mleka
 - 3 ząbki czosnku
 - sól
 - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
 - 80 g pikantnego sera
 
Masło siekamy z mąką, solą i wodą. Zagniatamy, zawijamy w folie i wkładamy na pół godziny do lodówki. Formę do tary smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie dociskając brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
Brokuły gotujemy przez 2 - 3 minuty. Mleko, śmietanę, jajka dokładnie mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i gałkę muszkatołową. Ser zetrzeć na dużych oczkach, dodać do masy i wymieszać.
Na spód układamy brokuły, kukurydzę i zalewamy masą. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
SMACZNEGO :)




Komentarze
Prześlij komentarz