Tarta pomarańczowa

Kusiła, kusiła i w końcu ją zrobiłam ;) Mimo, że tegoroczna zima mało zimę przypomina dla mnie to czas, który kojarzy się z zapachem cytrusów. I tak nastrojona zimowym czasem sięgnęłam po kolejny cytrusowy wypiek. Od spodu po wierzch pachnie i smakuje pomarańczami. Czekoladowy spód i boki tarty z otoczką czekolady deserowej doskonale uzupełniają się ze słodyczą pomarańczowego kremu. Efekt? Pyyyycha! :)



Składniki na kruchy spód:
  • 250 g mąki
  • 175 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 3 - 5 łyżek soku z pomarańczy
  • 50 g startej ciemnej czekolady
  • skórka starta z jednej pomarańczy


Składniki na krem pomarańczowy:
  • 6 żółtek
  • 125 g cukru
  • sok z dwóch pomarańczy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady deserowej



Mąkę przesiać, dodać masło, cukier puder, żółtko i sól. Posiekać nożem, a kiedy składniki się połączą dodać skórkę, startą czekoladę i 3 łyżki soku z pomarańczy, jeżeli ciasto będzie suche dodać odrobinę soku. Krótko wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folie i wstawić na godzinę do lodówki.
Formę na tartę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm, wyłożyć nim formę, starannie wylepić dno i ścianki. Wierzch ciasta posmarować roztopionym masłem, nakryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub ryżem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 min, po tym czasie zdjąć papier z ryżem (lub grochem) i piec na złoty kolor przez następne 15 minut. Przestudzić i przygotować krem.
Żółtka połączyć z sokiem pomarańczowym i cukrem, wymieszać i ubić na puszysty krem. Dodać mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową. Składniki wymieszać, następnie dodać posiekane masło. Masę podgrzewać w gorącej kąpieli wodnej, ustawiając miskę z maską na rondlu z wolno gotującą się wodą. Mieszając rozpuścić masło i mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje do konsystencji gęstego kremu.
Krem przestudzić, wlać na tartę i wyrównując powierzchnię. Odstawić do lodówki na 15 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pędzelkiem rozprowadzić rozpuszczoną czekoladę na brzegach tarty. Schłodzić.



SMACZNEGO :)





Źródło: Wielka księga ciast.

Komentarze

Popularne posty