Kopytka

Wariacji składnikowych na temat kopytek nie ma tak wiele. We wszystkich przepisach znajdziecie gotowane ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajka i mąkę pszenną. Rożnica dotyczy raczej proporcji, ale tu też role odgrywa chłonność ziemniaków. Tak naprawdę, ważne jest, żeby ciasto na kopytka nie było zbyt klejące, ale też nie zbyt ścisłe. Jeśli ilość mąki będzie za duża wyjdą twardawe. Warto ziemniaki ugotować dzień wcześniej, żeby dobrze wystygły. Robiąc ciasto z ciepłych ziemniaków, niezależnie od ilości mąki ciasto może pozostawać kleiste.
Kopytka mogą stanowić dodatek do gulaszu, ale też osobną potrawę. U nas w domu kopytkom zawsze towarzyszyła smażona kapusta kiszona i roztopione na nich masło. Nie wiem czy ten sposób podania wiąże się ściśle z rejonem Kaszub, (z którego pochodzę) ale z tego co się zorientowałam w innych regionach bywa nieznany. Kopytka ze smażoną kapustą kiszoną, to jest moja propozycja dla Was :)



Składniki:
  • 2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 2 jajka
  • 5 - 6 szklanek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soli


Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i rozgnieść dokładnie praską. Wystudzić. Ziemniaki wyłożyć na posypaną mąką stolnice, dodać jajka, sól, mąkę ziemniaczaną i 5 szklanek mąki pszennej (w razie potrzeby dosypać więcej). Ciasto zgnieść, uformować wałki i pod skosem kroić kopytka. Dobrze jest co jakiś czas zanurzyć nóż w mące, wtedy ciasto nie będzie się tak kleić do noża. Kopytka wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody i gotować około 3 minut od wypłynięcia.


Składniki na smażoną kapustę:
  • 1,5 kg dobrej kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe, 
  • 4 - 5 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz


Kapustę odcisnąć. Rozgrzać sporą ilość oleju na patelni. Na rozgrzany olej wrzucić kapustę, liście laurowe i ziele angielskie. Smażyć około godziny co jakiś czas mieszając i dolewając trochę wody. Pod koniec doprawić pieprzem.


SMACZNEGO :)



    Komentarze

    Popularne posty