Najlepsze muffiny z żurawiną i białą czekoladą
Popadłam w uwielbienie... takich muffinek to jeszcze nie jadłam - są genialne! Na skali ohów i ahów wbijają się na czołówkę :) Połączenie jogurtu i tłustej białej czekolady stworzyło niesamowitą konsystencje. Są ciężkie, gęste, a nawet lekko lepkie. Przy tym gładkie i wilgotne. W tym przypadku żurawina i biała czekolada to para idealna.
Składniki (na 12 muffin):
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 100 g kropelek z białej czekolady lub grubo pokrojonej białej czekolady
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder, żurawinę i białą czekoladę.
Mokre składniki połączyć w drugim naczyniu. Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą.
Formę do mufinek wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez ok. 25 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło: http://sarahscucinabella.com
Wyszły pyszne 😋
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka razy, moje ulubione! Są fantastyczne i zawsze robią efekt na imprezie :))
OdpowiedzUsuń