Krakersy "dolce vita" z bazylią i czosnkiem oraz z wędzoną szynką i kminem rzymskim

Obiecane. Tomkowi. A co? Dolce Vitowskie wizytówki w wersji słonej. Tak jakby krakersowej. Przekąska na imprezę w dwóch wariantach z szynką wędzoną i kminem rzymskim. Stety lub niestety kmin zdominował szynkę, ale nie do końca, bo czuć jej wędzony aromat. Wersja czosnkowa z bazylią. To połączenie nie zawodzi nigdy i tym razem też nie. Odpowiedni dip i krakersy znikną szybko ;)
Ciasto na krakersy możecie potraktować jako bazę i komponować smaki dowolnie. Jeśli cieniej rozwałkujecie ciasto i skrócicie czas pieczenia ciasteczka powinny być bardziej chrupiące. Mi zależało na napisie, więc zrobiłam ciut grubsze niż być powinny :) Tomkowi smakowały :)


Składniki:
  • 400 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 żółtko
  • 240 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 3 plasterki wędzonej szynki lub boczku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego


Szynkę pokroić w mini kosteczkę i podsmażyć na patelni. Odstawić.
Mąkę, masło, żółtko, sól i mleko zagnieść.Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię. Wyrabiać tak długo, aż bazylia i czosnek równomiernie wmieszają się w ciasto.
Do drugiej części ciasta dodać podsmażoną szynkę i łyżeczkę kminku, również dobrze wyrobić.
Każdą z porcji ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać ciasteczka/krakersy. Krakersy delikatnie posypać solą morską.
Piec 2 temperaturze 180 stopni C ok. 15 minut.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty