Chałka jabłkowa z lawendową kruszonką
Jabłkowa nazwana jest trochę na wyrost, ale skoro ciasto z puree dyniowym nazywa się po prostu dyniowym to chałkę z puree jabłkowym adekwatnie nazwałam jabłkową ;) Jaka ona jest? Dzięki puree z jabłek ma w sobie lekką kwaskowatość, jest wilgotna i orzeźwiająca za sprawą lawendowej kruszonki. Jej wadą jest to, że szybko traci świeżość. Najlepsza w dniu pieczenia, kolejnego już obowiązkowo ze szklanką herbaty ;) Smaczna odmiana dla chałki klasycznej. Co ważne nie ma w niej jajek, a to do posmarowania chałki przed pieczeniem śmiało można zastąpić roztopionym masłem. Spróbować warto :)
[...] Kocham kubki, z różnych miejsc, stron świata, kupione z okazji i bez. Mam już ich tyle, że miejsca w szafie brak. Ten który widzicie na zdjęciu jest szczególny, sentymentalny, ulubiony - nie mój lecz dziadka. W nim pił zawsze kawę. W swej prostocie jest piękny, a przez wspomnienia nie obojętny :)
Składniki:
- 550 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g cukru
- 60 g masła
- 1 szklanka puree z jabłek
Kruszonka:
- 60 g masła
- 100 g mąki
- 60 g cukru
- 1 łyżka lawendy
Opcjonalnie:
- 1 jajko do posmarowania chałki (można posmarować też masłem)
Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie. Mleko lekko podgrzać (nie gotować!) rozpuścić w nim drożdże z łyżką cukru. Rozczyn wlać w wgłębienie, miskę przykryć ściereczką, odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić i odstawić. Kiedy rozczyn będzie gotowy dodać resztę cukru, szczyptę soli, rozpuszczone masło i puree z jabłek. Dokładnie połączyć, a następnie wyrabiać ciasto rękami przez dłuższa chwilę. Jeżeli ciasto będzie się mocno lepić dodać odrobinę mąki. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Masło rozpuścić i odstawić. Kiedy rozczyn będzie gotowy dodać resztę cukru, szczyptę soli, rozpuszczone masło i puree z jabłek. Dokładnie połączyć, a następnie wyrabiać ciasto rękami przez dłuższa chwilę. Jeżeli ciasto będzie się mocno lepić dodać odrobinę mąki. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Ciasto podzielić na trzy równe części, z każdej porcji uformować wałek ze zwężającymi się końcami o długości ok 50 cm. Wałki skrzyżować ze sobą na środku, zapleść warkocz od miejsca w którym wałki się krzyżują. Po zapleceniu połowy chałki przewrócić ją na druga stronę, powtórzyć czynność zaplatając warkocz od środka chałki. Końce warkocza ścisnąć palcami i podwinąć pod spód.Chałkę przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić na 20 minut.
Przygotować kruszonkę. Palcami rozetrzeć masło, lawendę, cukier i mąkę, zagnieść do połączenia składników i rozkruszyć.
Przed pieczeniem posmarować chałkę rozbełtanym jajkiem lub rozpuszczonym masłem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni 30 - 35 minut.
Przygotować kruszonkę. Palcami rozetrzeć masło, lawendę, cukier i mąkę, zagnieść do połączenia składników i rozkruszyć.
Przed pieczeniem posmarować chałkę rozbełtanym jajkiem lub rozpuszczonym masłem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni 30 - 35 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz