Ciasto pomarańczowo - czekoladowe
Jedyne czego mi tu zabrakło to gałka lodów śmietankowych lub czekoladowych. W tym prostym ucieranym cieście zamknął się aromat soczystej pomarańczy i kakaowego ciasta. Zdecydowanie intensywniejszy akcent należy tu do pomarańczy. Pomarańczowy lukier wzmacnia ten aromat, ale też mocno dosładza ciasto. Z wyglądu łaciate, za sprawą naprzemiennie nakładanego ciasta. W oryginalnym przepisie czas pieczenia miał zamknąć się w 25 minutach, jednak okazało się to bardzo za mało, ja piekłam 35 - 40 minut. Jako zamiennik pomarańczy można użyć cytryny. Ciasto jest puszyste, wilgotne, pachnące i smakujące pomarańczą.
Składniki:
- 175 g cukru pudru
- 175 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 175 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki brandy lub rumu, ewentualnie mleka
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- skórka otarta z 3/4 pomarańczy
Tortownice o średnicy 20 cm wysmarować masłem.
Cukier wraz z masłem utrzeć mikserem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka, cały czas miksując. Delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na pół.
Do jednej części dodać kakao i brandy, mieszać aż składniki się całkowicie połączą. Do drugiej części masy dodać otartą skórkę i sok z pomarańczy, również dokładnie połączyć.
Obie masy nakładać na przemian łyżką, na końcu zamieszać szpikulcem by powstał efekt marmuru.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 35 minut do "suchego patyczka".
Po wyjęciu z piekarnika chwilę przestudzić w formie, następnie przełożyć na talerz.
Lukier:
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 150 - 175 g cukru pudru
- 1 - 2 łyżki stopionej czekolady
Do miseczki wlać sok pomarańczowy, rozmieszać go z połową cukru pudru. Stopniowo dodawać resztę cukru pudru do momentu aż powstanie gęsta i gładka masa. Lukier rozprowadzić na wierzchu ciasta i odstawić do zastygnięcia. Czekoladą namalować dwa, trzy okręgi na lukrze i przy pomocy szpikulca lub wykałaczki od czubka ciasta w dół delikatnie pociągnąć linie imitujące wykrawane kawałki ciasta. Czekolada powinna się rozmazać i utworzyć efekt pajęczyny.
SMACZNEGO :)
Źródło: Czekolada. Łatwe i pyszne przepisy krok po kroku.
Komentarze
Prześlij komentarz