Faworki z Nadrenii


Niski poziom energii w baterii wyświetlały moje oczy, a dźwięk z ust był ledwo słyszalny. Pomogła kawa, telefon i osoby po drugiej stronie. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc faworki czekać nie mogą. Na gorący olej poszły faworki z Nadrenii. Północna Nadrenia -Westfalia to centrum karnawału w Niemczech. Co rocznie w ostatni czwartek karnawału - Weiberfastnacht - kobiety uzbrojone w nożyce obcinają mężczyznom krawaty, postrzegane jako symbol władzy męskiej. Punktualnie o godzinie 11.11 kilkadziesiąt tysięcy cudacznie przebranych i umalowanych kobiet wdziera się do ratuszy w Düsseldorfie, Bonn, Kolonii, Moguncji i innych niemieckich miastach, by obciąć krawaty urzędnikom i przejąć na ten dzień władzę i otrzymać symboliczny klucz do bram miasta. Odszkodowaniem za obcięty krawat jest pocałunek od Pań :) Swoją drogą zwyczaj ciekawy i mi osobiście podoba się bardzo :)
W centrum karnawału, nie może zabraknąć zabawy, muzyki, ale i słodyczy. Malutkie i trochę kapryśne przy przewracaniu na druga stronę faworki z Nadrenii.  Różne od naszych polskich bo z białym winem, rumem i skórką z cytryny. Nie chłoną mocno tłuszczu, chrupiące i baaardzo smaczne :)  




Składniki:

  • 75 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g), użyłam cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki rumu
  • 4 łyżki białego wina
  • 250 g mąki
  • szczypta soli



Masło stopić w rondelku, dodać do niego cukier, skórkę z cytryny, rum i jajko. Dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wlać białe wino i masę maślaną. Wszystkie składniki starannie zagnieść rękami na gładkie i pulchne ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm. Radełkiem wycinać romby o boku 4 cm.
Do garnka wlać taką ilość tłuszczu, aby faworki mogły w nim swobodnie pływać. Podgrzać tłuszcz do temperatury 160 stopni C. Wrzucać faworki i smażyć ok. 2 minut, przewrócić na druga stronę i dosmażyć. Gotowe faworki wykładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty