Ciasteczka czekoladowo - owsiane (Pieguski)
Świetne, smaczne, najlepsze! Mogą uzależnić ;) Bez wątpienia znajdą się w czołówce ciasteczkowych potworów mimo tego, że są owsiane. Czyli takie z odrobiną zdrowia i całym mnóstwem dobrej energii. Najeżone rodzynkami, czekolada i orzechami. Doładują akumulatory zarówno o poranku, jak i później. Do kawy, herbaty czy mleka będą świetnym towarzystwem.
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 120 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki + 1 łyżka brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka płatków owsianych
- 150 g kropelek z czekolady deserowej lub posiekanej czekolady deserowej
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
Mąkę przesiać do miski, połączyć z sodą, solą i płatkami owsianymi.
Masło utrzeć na średnich obrotach z brązowym cukrem na puszysta masę. Dalej miksując wbić jajko i dodać ekstrakt z wanilii. Zmniejszyć obroty, wsypać mąkę z płatkami, dobrze połączyć. Wmieszać orzechy, czekoladę i rodzynki. Łyżką kłaść ciasto na blasze wyłożonej papierem zachowując odstępy (ciastka zwiększą swoją objętość podczas pieczenia).
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 10 - 15 minut (w zależności od wielkości ciasteczek) na lekko złoty kolor. Chwil przestudzić na blasze, następnie wyłożyć na kratkę i postawić do całkowitego ostygnięcia. Można przechowywać do 2 tygodni w zamkniętym pojemniku.
SMACZNEGO :)
Źródło: Czekoladowy świat.
Komentarze
Prześlij komentarz