Ciasteczka czekoladowo - owsiane (Pieguski)

Świetne, smaczne, najlepsze! Mogą uzależnić ;) Bez wątpienia znajdą się w czołówce ciasteczkowych potworów mimo tego, że są owsiane. Czyli takie z odrobiną zdrowia i całym mnóstwem dobrej energii. Najeżone rodzynkami, czekolada i orzechami. Doładują akumulatory zarówno o poranku, jak i później. Do kawy, herbaty czy mleka będą świetnym towarzystwem. 



Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 120 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 150 g kropelek z czekolady deserowej lub posiekanej czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek

Mąkę przesiać do miski, połączyć z sodą, solą i płatkami owsianymi.
Masło utrzeć na średnich obrotach z brązowym cukrem na puszysta masę. Dalej miksując wbić jajko i dodać ekstrakt z wanilii. Zmniejszyć obroty, wsypać mąkę z płatkami, dobrze połączyć. Wmieszać orzechy, czekoladę i rodzynki. Łyżką kłaść ciasto na blasze wyłożonej papierem zachowując odstępy (ciastka zwiększą swoją objętość podczas pieczenia).
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 10 - 15 minut (w zależności od wielkości ciasteczek) na lekko złoty kolor. Chwil przestudzić na blasze, następnie wyłożyć na kratkę i postawić do całkowitego ostygnięcia. Można przechowywać do 2 tygodni w zamkniętym pojemniku.


SMACZNEGO :)

Źródło: Czekoladowy świat.

Komentarze

Popularne posty