Kruche lawendowe ciasteczka


Uwaga! Te ciasteczka są rewelacyjnie kruche, cudownie maślane i... lawendowe. Smak lawendy jest świeży, orzeźwiający, dlatego tak dobrze łączy się z miętą.  Każdego kto jeszcze nie miał okazji spróbować lawendy w wypiekach - zachęcam 😊
Ciasteczka są naprawdę smaczne, a robi się je ekspresowo! Gdyby zdarzyło się jednak tak, że nie dacie się przekonać lawendzie to zastąpcie ją otartą skórką z cytryny 😊



Składniki:
  • 225 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (może być też cukier puder)
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 1/2 łyżki ekstraktu z mięty może być też 1 łyżka świeżej posiekanej mięty 
  • 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy (jeżeli użyjecie świeżych to 3 - 4 łyżki)
  • cukier kryształ do posypania
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 żółtko


Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Dodać obie mąki, ekstrakt z mięty, lawendę, sól i żółtko, całość zagnieść rękami do uzyskania puszystej i jednolitej masy. Gdyby ciasto się kleiło dodać odrobinę mąki. Ciasto umieścić w zamykanym pojemniku lub owinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm. Jeśli będzie lepić się do wałka, oprószyć wałek lub lekko wierzch ciasta. Wykroić ciastka, ułożyć w odstępach na blasze (ciastka urosnę odrobinę powiększą swoją objętość), delikatnie posypać cukrem kryształem.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez 12 - 15 minut do momentu, aż krawędzie ciastek będą złoto - brązowe. Przestudzić na blasze, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w zamkniętej puszcze lub słoiku do 2 tygodni.



SMACZNEGO 😊




Komentarze

Popularne posty