Sałatka z rukoli, arbuza, pestek słonecznika i fety

Sałatka w klimacie lata. Pierwszy raz sięgnęłam po takie połączenie sałatkowe i rozczarowałam się bardzo pozytywnie :) Słodki arbuz, feta, czerwona cebula i pestki słonecznika na rukoli pod sosem miodowym z cytryną. Poezja smaku i moc świeżej energii :) 



Składniki:
  • ok. 400 g miąższu arbuza
  • 100 g rukoli
  • 1 czerwona cebula
  • 3 garście słonecznika
  • 200 g fety


Sos:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki cytryny
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • sól, pieprz do smaku


Składniki sosu dokładnie połączyć, doprawić solą i pieprzem. Odstawić żeby składniki się "przegryzły".
Rukolę opłukać i osuszyć, następnie ułożyć na 2 - 3 talerzach. Miąższ arbuza pokroić w kostkę i pozbawić pestek. Cebulę pokroić w cienkie pół talarki. Fetę również pokroić w kostkę. Cebulę, arbuz i fetę rozłożyć na każdej porcji rukoli. Następnie obsypać ziarnami słonecznika i polać sosem. Podawać z grzankami.


SMACZNEGO :)


Źródło: Kwestia Smaku

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty