Sałatka z rukoli, arbuza, pestek słonecznika i fety
Sałatka w klimacie lata. Pierwszy raz sięgnęłam po takie połączenie sałatkowe i rozczarowałam się bardzo pozytywnie :) Słodki arbuz, feta, czerwona cebula i pestki słonecznika na rukoli pod sosem miodowym z cytryną. Poezja smaku i moc świeżej energii :)
Składniki:
- ok. 400 g miąższu arbuza
- 100 g rukoli
- 1 czerwona cebula
- 3 garście słonecznika
- 200 g fety
Sos:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki cytryny
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- sól, pieprz do smaku
Składniki sosu dokładnie połączyć, doprawić solą i pieprzem. Odstawić żeby składniki się "przegryzły".
Rukolę opłukać i osuszyć, następnie ułożyć na 2 - 3 talerzach. Miąższ arbuza pokroić w kostkę i pozbawić pestek. Cebulę pokroić w cienkie pół talarki. Fetę również pokroić w kostkę. Cebulę, arbuz i fetę rozłożyć na każdej porcji rukoli. Następnie obsypać ziarnami słonecznika i polać sosem. Podawać z grzankami.
SMACZNEGO :)
Źródło: Kwestia Smaku
Eeee zjadłabym:D Podziel się...:D
OdpowiedzUsuń