Bułeczki z truskawkami z waniliowym lukrem
Broniłam się przed pieczeniem bułeczek drożdżowych z truskawkami ze względu na ich duża zawartość wody. Żałuje, że tak długo i że tak późno odkryłam te bułeczki. Są cudowne!
Każdy kęs wzbudzał moje pomruki zachwytu :) Warstwa masła posmarowana tuż przed truskawkami chroni ciasto i pozwala mu ładnie wyrosnąć, a w tym czasie sok z truskawek opływa ciasto z góry i dołu. Lukier z dodatkiem pasty waniliowej spływając łączy się z sokiem z truskawek... mmmm pycha! :) Pachnące, mięciutkie, truskawkowe - bułeczki - na śniadanie podwieczorek będą jak znalazł :) W tym roku sezon truskawkowy cieszy mnie szczególnie :)
Każdy kęs wzbudzał moje pomruki zachwytu :) Warstwa masła posmarowana tuż przed truskawkami chroni ciasto i pozwala mu ładnie wyrosnąć, a w tym czasie sok z truskawek opływa ciasto z góry i dołu. Lukier z dodatkiem pasty waniliowej spływając łączy się z sokiem z truskawek... mmmm pycha! :) Pachnące, mięciutkie, truskawkowe - bułeczki - na śniadanie podwieczorek będą jak znalazł :) W tym roku sezon truskawkowy cieszy mnie szczególnie :)
Rozczyn:
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki (z górką)
Ciasto:
- 3 i 1/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki cukru
- 80 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- ok. 20 g stopionego masła
- 600 - 700 g truskawek
- 2 łyżki brązowego cukru
Lukier:
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- ok. 2 szklanek cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Drożdże rozmieszać z cukrem, do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać mąkę, rozmieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
Truskawki opłukać, osuszyć i pokroić w grubsze plastry. Zasypać cukrem, wymieszać. Umieścić w cedzaku tak by nadmiar soku mógł ścieknąć.
Masło podgrzewać wraz z mlekiem do rozpuszczenia, odstawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, jajko, rozczyn, przestudzone mleko z masłem i ekstrakt z wanilii. Rękoma wrabiać ciasto ok. 10 minut, aż będzie gładkie i będzie odchodzić od dłoni (w razie potrzeby dodać trochę mąki). Umieścić w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto, krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 - 1 cm. Wierzch posmarować masłem, następnie rozłożyć truskawki. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ciasto podzielić na 12 kawałków. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem w odstępach 2 cm. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 - 45 minut. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 30 minut. Zrumienione bułeczki wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier. Do mleka wymieszanego z pastą z wanilii, wsypać szklankę cukru pudru stopniowo dosypując więcej tak by lukier utworzył gładką, gęsta masę. Wierzch bułeczek oblać lukrem.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz