Zupa z rukoli z marchewkowymi kluseczkami
Tą zupę chciałam zrobić już dawno, ale gdzieś, kiedyś cichaczem zaginęła mi książka i niestety plan na zupę z rukoli został zamrożony ;) Jednak co się odwlecze to nie uciecze! Nadszedł sezon nowalijek i rukoli też. Książka się znalazła, a zupa powstała. Lekka, kwaskowata za sprawą kefiru. Marchewkowe kluseczki roztaczają trochę słodyczy tworząc w ten sposób zgrany duet z zupą :)
Marchewkowe kluseczki:
- 600 g marchewki
- 2 łyżki masła
- sól
- 100 ml wody
- 2 żółtka
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki chudego twarożku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 litr bulionu warzywnego
Składniki na zupę:
- 100 g rukoli
- 2 cebule
- 80 g masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 ml maślanki
- 500 ml przecedzonego bulionu warzywnego z klusek
- sól, pieprz
Marchew oczyścić, obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z masłem i solą, wrzucić do niej marchew i gotować przez 15 minut na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Zleć nadmiar wody i przetrzeć marchew przez sito lub przecisnąć przez praskę. Masę marchewkową wymieszać z żółtkami, bułką tartą, twarożkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, a na końcu wymieszać z natką pietruszki.
Dwiema łyżeczkami formować kluseczki i wkładać je do gorącego bulionu warzywnego. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Ugotowane kluseczki wyjąć łyżką cedzakową i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostały bulion przecedzić przez sitko i odmierzyć 500 ml.
Rukolę oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Masło rozpuścić w garnku z grubym dnem, podsmażyć cebulę. Wlać bulion warzywny, odmierzony wywar z kluseczek marchewkowych i maślankę. Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem. Włożyć rukolę i zmiksować zupę. Rozlać do bulionówek i podawać z kluseczkami marchewkowymi.
SMACZNEGO :)
Źródło: Zupy, na przyjęcia i inne obiady.
Komentarze
Prześlij komentarz