Szarlotka zapiekana z kremem francuskim
Od spodu kruche ciasto. Pośrodku słodycz jabłek z nutą cynamonu wzbogacona płatkami migdałowymi i rodzynkami, a na górze... delikatnie słodki francuski krem budyniowy. Połączenie wyjątkowe :) Dopełnione o gałkę lodów waniliowych stanowi nie mała pokusę i zdobędzie nie jedno serce ;)
Kruchy spód:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- skórka otarta z 1 cytryny
- 50 g rodzynek
- 60 g płatków migdałowych
- ok. 1/2 łyżeczki cynamonu
Krem francuski:
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 20 g płatków migdałowych
Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Miąższ jabłek pokroić w grubsze plasterki i umieścić na patelni z rozgrzanym masłem. Jabłka połączyć ze skórką z cytryny, rodzynkami i płatkami migdałowymi, zasypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Wymieszać i smażyć do miękkości. Odstawić masę do ostygnięcia.
Ze składników na kruchy spód zagnieść ciasto. Wylepić nim dno wysmarowanej masłem tortownicy (u mnie o średnicy 22 cm), ponakłuwać widelcem. Piec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C prze ok. 25 minut. W międzyczasie przygotować krem. Masło rozpuścić, dodać do niego mleko, cukier, mąkę i żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Zagotować na małym ogniu często mieszając. Następnie zestawić z ognia, przestudzić co jakiś czas mieszając.
Na podpieczony spod wyłożyć masę z jabłek, przykryć kremem francuskim i posypać migdałami. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni do lekkiego zarumienienia kremu.
SMACZNEGO :)
Źródło:
Komentarze
Prześlij komentarz