Szarlotka zapiekana z kremem francuskim

Od spodu kruche ciasto. Pośrodku słodycz jabłek z nutą cynamonu wzbogacona płatkami migdałowymi i rodzynkami, a na górze... delikatnie słodki francuski krem budyniowy. Połączenie wyjątkowe :) Dopełnione o gałkę lodów waniliowych stanowi nie mała pokusę i zdobędzie nie jedno serce ;) 




Kruchy spód:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka


Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 50 g rodzynek
  • 60 g płatków migdałowych
  • ok. 1/2 łyżeczki cynamonu


Krem francuski:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 20 g płatków migdałowych



Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Miąższ jabłek pokroić w grubsze plasterki i umieścić na patelni z rozgrzanym masłem. Jabłka połączyć ze skórką z cytryny, rodzynkami i płatkami migdałowymi, zasypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Wymieszać i smażyć do miękkości. Odstawić masę do ostygnięcia.
Ze składników na kruchy spód zagnieść ciasto. Wylepić nim dno wysmarowanej masłem tortownicy (u mnie o średnicy 22 cm), ponakłuwać widelcem. Piec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C prze ok. 25 minut. W międzyczasie przygotować krem. Masło rozpuścić, dodać do niego mleko, cukier, mąkę i żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Zagotować na małym ogniu często mieszając. Następnie zestawić z ognia, przestudzić co jakiś czas mieszając.
Na podpieczony spod wyłożyć masę z jabłek, przykryć kremem francuskim i posypać migdałami. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni do lekkiego zarumienienia kremu.



SMACZNEGO :)

Źródło:

Komentarze

Popularne posty