Letni torcik z truskawkami


Bez pieczenia i na zimno - idealne słodkie przedsięwzięcie na lato :) Wylewając masę na spód ciastek byłam przekonana, ze zaproponuje Wam zdublowanie składników, ale teraz się z tego wycofuje. Owszem torcik jest niski, ale dzięki temu każdą z warstw można dobrze wyczuć. Czekoladowy spód, lekka masa jogurtowo - serowa, której świeżość wzmacnia nuta imbiru łącząc się świetnie z warstwą truskawek oblaną galaretką. Wyszło pysznie :) A imbir z truskawkami to naprawdę dobry układ :)




Składniki (na blachę 25 x 35 cm):
  • 75 g masła
  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g czekolady mlecznej
  •  400 g jogurtu
  • 350 g twarogu śmietankowego typu president
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 5 łyżek soku z cytryny 
  • 3 łyżki żelatyny

Wierzch:
  • ok. 500 g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 50 g gorzkiej czekolady


Herbatniki rozgnieść wałkiem. Masło stopić razem z czekoladą, wymieszać z herbatnikami. Masę z herbatników nałożyć na wyłożoną papierem blachę.
Twaróg śmietankowy połączyć z jogurtem, dodać cukier, starty imbir i sok z cytryny. Utrzeć mikserem na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Przestudzić pilnując by nie stężała. przestudzoną żelatynę wlewać do masy jogurtowo - serowej cały czas miksując. Masę przelać na warstwę herbatników i wyrównać.
Truskawki opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki i ułożyć na kremie tak, aby zachodziły na siebie jak dachówki. Galaretkę przygotować z 400 ml wody według przepisu na opakowaniu. Schłodzić, po czym wylać na warstwę truskawek. Tort wstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, łyżką zrobić cienkie esy floresy na warstwie truskawek. Poczekać, aż czekolada zastygnie.


SMACZNEGO :)


Źródło: Wielka księga ciast.

Komentarze

Popularne posty