Orkiszowy placek z jagodami i maślaną kruszonką
Na stole pojawia się pierwszy w tym sezonie placek z owocami ogrodowymi :D Ta daaam!
Placek idealny, bo w swej prostocie cudownie smaczny :) Ze wszystkich czynności w jego przygotowaniu, najwięcej zajęło zrywanie jagód ;) Kruchy orkiszowy spód, kwaskowate jagody i pyszna maślana kruszonka. Trzeba było wiedzieć, ze kruszonka tego dnia miała być elementem obowiązkowym. Wedle życzenie mojej Sis ;) Na ciepło, na zimno z gałką lodów lub bez - polecam! :)
Placek idealny, bo w swej prostocie cudownie smaczny :) Ze wszystkich czynności w jego przygotowaniu, najwięcej zajęło zrywanie jagód ;) Kruchy orkiszowy spód, kwaskowate jagody i pyszna maślana kruszonka. Trzeba było wiedzieć, ze kruszonka tego dnia miała być elementem obowiązkowym. Wedle życzenie mojej Sis ;) Na ciepło, na zimno z gałką lodów lub bez - polecam! :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 400 g jagód (użyłam kamczackich)
Kruszonka:
- 100 g masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
Jagody opłukać i osuszyć. Masło, jajka, obie mąki, cukier i proszek do pieczenia dokładnie zagnieść rękoma. Blachę o wymiarach 22 x 37 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Kruchym ciastem wylepić spód. Ułożyć na nim warstwę jagód.
Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą, tak by powstały nieregularne grudki ciasta. Kruszonką zakryć warstwę jagód.
Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C i piec przez 45 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz