Muffiny z truskawkami i świeżą miętą
Skoro wznowiłam swoją fazę na muffiny to i wypieki z truskawkami zacznę od muffin. Zapach truskawek rozniósł się po całej kuchni i jeszcze dalej i już zrobiło się przyjemnie :) Porcja ciasta okazała się naprawdę okazała, gdyż wyrosło z niej 12 sporych muffin. Rześko miętowe wypełnione truskawkami. Ciasto wilgotne i miękkie. Udały się :)
Składniki (na 12 sztuk):
- 3 szklanki mąki
 - 1 szklanki cukru pudru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 400 g kwaśnej śmietany 12%
 - 2 jajka
 - 110 g masła
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 1/4 szklanki słodkiej śmietany 12%
 - garść liści mięty
 - ok. 300 g truskawek
 - 2 - 3 łyżki cukru do posypania
 
Truskawki pokroić w ćwiartki. Miętę posiekać. W jednym naczyniu umieścić przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszać. Masło roztopić, przestudzić. Wymieszać z obiema śmietanami i sokiem z cytryny.
Składniki obu naczyń połączyć, dodać mięte, wymieszać mało starannie. Na koniec delikatnie wmieszać truskawki uważając, żeby ich nie zmiażdżyć. Napełnić papilotki ciastem, wierzch posypać cukrem kryształem. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 30 minut.Zostawić na 5 minut w formie, po czym wyciągnąć i studzić na kratce.
SMACZNEGO :)
Źródło: zosiacooks.com

Komentarze
Prześlij komentarz