Muffiny z truskawkami i świeżą miętą

Skoro wznowiłam swoją fazę na muffiny to i wypieki z truskawkami zacznę od muffin. Zapach truskawek rozniósł się po całej kuchni i jeszcze dalej i już zrobiło się przyjemnie :) Porcja ciasta okazała się naprawdę okazała, gdyż wyrosło z niej 12 sporych muffin. Rześko miętowe wypełnione truskawkami. Ciasto wilgotne i miękkie. Udały się :)




Składniki (na 12 sztuk):
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  400 g kwaśnej śmietany 12%
  • 2 jajka
  • 110 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietany 12%
  • garść liści mięty
  • ok. 300 g truskawek
  • 2 - 3 łyżki cukru do posypania




Truskawki pokroić w ćwiartki. Miętę posiekać. W jednym naczyniu umieścić przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszać. Masło roztopić, przestudzić. Wymieszać z obiema śmietanami i sokiem z cytryny.
Składniki obu naczyń połączyć, dodać mięte, wymieszać mało starannie. Na koniec delikatnie wmieszać truskawki uważając, żeby ich nie zmiażdżyć. Napełnić papilotki ciastem, wierzch posypać cukrem kryształem. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 30 minut.Zostawić na 5 minut w formie, po czym wyciągnąć i studzić na kratce.


SMACZNEGO :)

Źródło: zosiacooks.com

Komentarze

Popularne posty