Sernik z amaretto i gruszkami w syropie
"Chciałabym naciskać play i stop jak w boomboxach, jak coś się dobrze klei to chce tu zostać" * Zdaje się, że nie zdążyłam wcisnąć "stop". Ach... gdyby tak można było ;) Od wczoraj minuty jakoś wolniej płyną, a im wolniej płyną tym większa moja świadomość, że muszę je zapełnić, wypełnić, a może nawet przepełnić. Przepełniony czas tak nie uwiera. Wciskam "play".Mascarpone z twarogiem śmietankowym nadały masie pyszną kremową konsystencję. W czekoladowym spodzie i masie sernikowej nuta amaretto, a w niej kawałki gruszek w syropie waniliowym. Pyszne :)
Gruszki powinny być twarde, zbyt miękkie puszczają więcej soku przyczyniając się do mocniejszego pękania sernika. Jeżeli chcecie żeby sernik był równy, można też gruszki pokroić w mniejszą kostkę i z odrobiną syropu ułożyć na upieczonym serniku.
Gruszki powinny być twarde, zbyt miękkie puszczają więcej soku przyczyniając się do mocniejszego pękania sernika. Jeżeli chcecie żeby sernik był równy, można też gruszki pokroić w mniejszą kostkę i z odrobiną syropu ułożyć na upieczonym serniku.
Spód:
- 50 g masła
- 60 g czekolady deserowej
- 130 g herbatników zbożowych digestive
- 2 - 3 łyżki likiery amaretto
Gruszki w syropie:
- 2 duże twarde gruszki
- 100 ml wody
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
Masa serowa:
- 250 g mascarpone
- 600 g twarogu śmietankowego typu President
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 50 ml likieru amaretto
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na większe kawałki. Cukier puder rozpuścić w 100 ml wody, zagotować. Dodać pastę waniliową i kawałki gruszek. Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając ok 3 - 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić z gorzką czekoladą, dodać pokruszone ciastka wymieszać. Wlać likier amaretto i ponownie wymieszać. Masę ciasteczkową rozłożyć na dnie tortownicy, dociskając do spodu.
Mascarpone, twaróg śmietankowy, amaretto, jajka i cukier zmiksować na masę jednolitej konsystencji. Masę serową wylać na spód z ciastek, wyłożyć na niej odsączone gruszki. Górę delikatnie wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni C przez ok. 45 - 50 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz