Sałatka na rukoli z gruszkami, prażonymi pestkami dynii i kozim serem
Ostatnim rzutem na taśmę zdecydowałam się na dodanie cebuli i w tym przypadku decyzja nie była akurat najlepsza, więc Wam polecam ominąć ten składnik. Sałatka zdecydowanie uderzająca słodyczą, do której po chwili dociera nuta pikanterii. Słodkie i soczyste gruszki ułożone na rukoli w towarzystwie koziego sera, podprażonych pestek dyni. Połączenie, które znajdzie zarówno przeciwników i zwolenników. Przynajmniej dwóch względów. 1. specyficzny smak koziego sera oraz 2. połączenie słodyczy z pikanterią. Mi smakowała :)
Sos:
- 1/4 szklanki oliwy extra virgin
- 3 łyżki osty balsamicznego
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Składniki:
- 100 g rukoli
- 2 średniej wielkości dojrzałe gruszki
- 80 g pestek dyni
- 100 g pleśniowego koziego sera w roladce
Składniki sosu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Gdyby miód nie chciał się rozpuścić wstawić szklankę z sosem do naczynia z gorącą (ale nie gotującą) się wodą i poczekać, aż kryształki miodu się rozpuszczą. Sos odstawić.
Pestki dyni podprażyć na suchej patelni.Rukolę opłukać i osuszyć, rozłożyć na 2 duże talerze. Gruszki umyć, obrać, wydrążyć nasienie i pokroić wzdłuż w plastry. Ser pokroić w paski.
Plastry gruszek i kawałki sera ułożyć na sałacie, posypać prażonym słonecznikiem i polać sosem. Podawać z grzankami.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz