Sałatka na rukoli z gruszkami, prażonymi pestkami dynii i kozim serem

Ostatnim rzutem na taśmę zdecydowałam się na dodanie cebuli i w tym przypadku decyzja nie była akurat najlepsza, więc Wam polecam ominąć ten składnik. Sałatka zdecydowanie uderzająca słodyczą, do której po chwili dociera nuta pikanterii. Słodkie i soczyste gruszki ułożone na rukoli w towarzystwie koziego sera, podprażonych pestek dyni. Połączenie, które znajdzie zarówno przeciwników i zwolenników. Przynajmniej dwóch względów. 1. specyficzny smak koziego sera oraz 2. połączenie słodyczy z pikanterią. Mi smakowała :)


Sos:
  • 1/4 szklanki oliwy extra virgin
  • 3 łyżki osty balsamicznego
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz


Składniki:
  • 100 g rukoli
  • 2 średniej wielkości dojrzałe gruszki
  • 80 g pestek dyni
  • 100 g  pleśniowego koziego sera w roladce


Składniki sosu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Gdyby miód nie chciał się rozpuścić wstawić szklankę z sosem do naczynia z gorącą (ale nie gotującą) się wodą i poczekać, aż kryształki miodu się rozpuszczą. Sos odstawić.
Pestki dyni podprażyć na suchej patelni.Rukolę opłukać i osuszyć, rozłożyć na 2 duże talerze. Gruszki umyć, obrać, wydrążyć nasienie i pokroić wzdłuż w plastry. Ser pokroić w paski.
Plastry gruszek i kawałki sera ułożyć na sałacie, posypać prażonym słonecznikiem i polać sosem. Podawać z grzankami.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty