Szybkie ciasto z orzechami włoskimi i truskawkami
Orzechy włoskie z truskawkami? Czemu nie! O to świetny pomysł na szybkie śmietanowe ciasto. Delikatne, wilgotne, pulchne z chrupiącymi brzegami. Orzechy chrupią też, a truskawki przypominają o trwającym lecie :)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 110 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 50 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
- ok. 250 g truskawek.
Papierem wyłożyć tortownice o średnicy 20 cm, a jej boki wysmarować masłem. Truskawki, umyć i osuszyć.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszysta masę mikserem na wysokich obrotach. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksując. Wlać ekstrakt waniliowy. Na przemian dodawać mieszankę mączną i śmietanę. Miksować na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Wsypać orzechy, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch. Wierzch wyłożyć truskawkami zanurzając każdą do połowy w cieście.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni (do suchego patyczka). Ciasto przestudzić, obsypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Źródło: Czekolada (przepis lekko zmodyfikowany)
Komentarze
Prześlij komentarz