Tarta z kurczakiem marynowanym w musztardzie, oliwkami i szpinakiem

Tarta, która powstała z potrzeby zrobienia czegoś na ciepło na imprezę. Był kurczak, były oliwki i był szpinak. Musztarda jest zawsze, bo uwielbiam. I wyszło tak, że znalazło się to w jednym daniu. Nie spodziewałam się, ze zyska takie uznanie.  Bo i Tomkowi, który nie przepada za szpinakiem i Bartkowi, który nie lubi oliwek jakoś te szczegóły nie przeszkadzały. Mnie samej tarta też przypadła do gustu. Kruche kawałki kurczaka i wyraziste oliwki w łagodnym szpinakowym flanie. Sos czosnkowy lub koperkowy jest tu jak znalazł! :)



Składniki kruchego ciasta:
  • 125 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 3 - 5 łyżek zimnej wody

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i zagnieść z pokrojonym na mniejsze kawałki masłem. Wlać 3 łyżki wody, zagnieść energicznie ciasto, jeżeli będzie się rozwarstwiać dodać kolejną łyżkę wody. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i wstawić na min. 30 minut do lodówki (może leżakować nawet całą noc). Schłodzone ciasto rozwałkować, przy pomocy wałka przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Ścianki i dno wylepić.


Kurczak marynowany w musztardzie:
  • 1 większa pierś z kurczaka
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu

Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Musztardę dokładnie wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. W misce wymieszać kurczaka z marynatą musztardową, tak by kawałki kurczaka były nią przykryte. Odstawić na 1 - 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie kurczaka podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą.


Nadzienie:
  • 1 szklanka czarnych oliwek
  • 150 g startego sera (najlepiej cheddar)
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Starty ser rozłożyć na dnie tarty, następnie obsypać oliwkami  i podsmażonym kurczakiem. Szpinak odparować z nadmiaru wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę rozmieszać z jajkiem, doprawić solą i gałką muszkatołową. Połączyć ze szpinakiem, zakryć nim wierzch tarty, wyrównać. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni C.


SMACZNEGO :)




Komentarze

  1. Ale mam ochotę na tą tartę, pewnie oliwki nawet by nie przeszkadzały:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty