Włoska zupa z soczewicy
Czy to zupa czy to danie? Dla Włochów zupa, a według mnie bliżej jej do dania z soczewicy. Bo soczewica jest tu zdecydowaną dominantą. Wino nadaje subtelny posmak, główny aromat to seler i czosnek. Minimalistyczna składnikowo. Z wyglądu zachęcająca lecz na mnie zrobiła słabe wrażenie smakowe, choć sprawdzić warto było ;)
Składniki:
- 500 g zielonej soczewicy
- 1 cebula dymka
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 seler naciowy
- 3/4 szklanki białego wina
- oliwa z oliwek extra vergine
- czerstwy chleb
- sól
Soczewicę moczyć w wodzie przez noc. Cebulę dymkę, czosnek i seler naciowy posiekać, podsmażyć na 2 - 3 łyżkach oliwy w dużym garnku. Kiedy warzywa będą miękkie wlać 3/4 szklanki wina, gotować na małym ogniu, aż wino odparuje, a następnie dodać 2 - 3 szklanki wody. Gotować bez przykrycia na małym ogniu, w razie potrzeby dolewając wody.
Zupa jest gotowa, gdy soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana. Czerstwy chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Zupę posypać grzankami, podawać.
Zupa jest gotowa, gdy soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana. Czerstwy chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Zupę posypać grzankami, podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz