Filety z kurczaka duszone w winie z miodem i jabłkami


Mówią, ze szewc bez butów chodzi. Skłamałabym mówiąc, że chodzę głodna, ale już tak dawno nie jadłam obiadu z ziemniakami! A ten obiad był wyjątkowo wyborny :) Kurczak smażony na maśle i duszony w winie z miodem był cudownie kruchy i delikatny. Słodycz miody, wytrawność białego wina i kwaskowatość jabłek przenikały się budując niepowtarzalny bukiet smakowy. Ah... :) Musicie spróbować! 



Składniki:

  • 4 filety kurczaka
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 duże kwaskowate jabłka


Filety oczyścić i opłukać. Przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, biały pieprz, skórkę z cytryny i sok z 1/2 cytryny wymieszać z masłem na jednolitą masę. Masłem wysmarować każdy filet z obu stron. Odstawić w chłodne miejsca na co najmniej 30 minut. Jabłka umyć, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry, skropić je sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały). Na rozgrzanej patelni smażyć przygotowane porcje kurczaka z obu stron. Miód połączyć z białym winem. Gdy filety zarumienią się z obu stron, obłożyć je jabłkami i podlać białym winem z miodem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut, aż mięso zmięknie.


SMACZNEGO :)


Źródło: E., Aszkiewicz. Kuchnia Polska.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty