Basler Brunsli, czekoladowo - korzenne szwajcarskie ciasteczka świąteczne

Były niemieckie ciasteczka świąteczne są i szwajcarskie 💓 Wersja pierników, która trafi do serc miłośników czekolady 😊Brunsli to specjalność Bazylei leżącej w północnej Szwajcarii. Migdały, cukier i czekoladę spajają ubite białka, dzięki czemu ciasteczka mają charakterystyczną na zewnątrz lekko twardawą, a w środku miękką i gumową strukturę. Moc czekolady, goździki, cynamon i migdałami tworzą wciągający smak. Nie są to ciasteczka na "5 minut przed" bo poza 2 godzinami leżakowania w lodówce przed babraniem formy to potrzebują jeszcze 6 następnych godzin do poleżenia przed upieczeniem 😉



Składniki :
  • 200 g zielonych (na mączkę) migdałów
  • 150 g cukru pudru
  • 2 białka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
  • 2 łyżki Kirsch lub śliwowicy
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • ok. 2 łyżek cukru trzcinowego


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. Migdały, mąkę, cukier puder, kakao, przyprawy wymieszać w misce. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z suchymi składnikami. Dodać przestudzoną czekoladę i Kirsch, zagnieść ciasto. Będzie się lepić, ale takie ma być. Miskę z ciastem odstawić na  2 godzin do lodówki. 
Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1 cm. Posypać cukrem trzcinowym, wykrawać ciasteczka i układać je na blasze. Blachy z ciastkami pozostawić na 5 - 6 godzin (lub cało noc) w temperaturze pokojowej.
Piec w temperaturze 225 stopni C przez 5 - 6 minut. Uwaga! szybko się przypalają. Pozostawić do ostygnięcia.




SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty