Naleśniki piwne

Niezwykle aromatyczne wytrawne naleśniki. Swoim zapachem rozsiewają kuszącą woń. Delikatne ciasto przenika mieszanka przypraw. Przy pierwszym kęsie wyróżnia je wspomniana mieszanka ziół, przy dalszej konsumpcji można wysmakować też charakterystyczną goryczkę piwną. Wyśmienite! :) Nie miałam pojęcia z czym podawać tak charakterystyczne smakowo naleśniki. Za to ochotę na oliwki wielką i wykombinowałam farsz serowy na bazie twarożku :) Moim zdaniem  świetnie się komponuje :) Następnego dnia naleśniki można krótko podsmażyć na maśle, ser z farszu fajnie się rozpuści, a sam naleśnik zyska na chrupkości. 



Składniki ( na ok. 10 naleśników):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 500 ml piwa o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kieliszek koniaku lub whisky
  • sól
  • po 1/2 łyżeczki suszonego majeranku, estragonu, tymianku, szałwii i pieprzu


Jajka miksować na wolnych obrotach ok. 10 minut, powoli dolewając piwo. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę, koniak, oliwę, zioła, sól i pieprz. Miskę z ciastem zakryć ściereczkę i odstawić na 1 - 2 godziny. Przed smażeniem ciasto ponownie wymieszać (w razie potrzeby dolać odrobinę piwa) i każdorazowo przed wlaniem na patelnie. Naleśniki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.



Farsz serowy z oliwkami:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka startego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ok. 100 g oliwek
  • sól, pieprz, suszona bazylia

Twaróg rozetrzeć widelcem, dodać jogurt i przetarty przez praskę czosnek. Oliwki pokroić w talarki. Masę jogurtowo - twarogową wymieszać z serem i oliwkami. Doprawić solą, pieprzem i bazylią.
Farsz rozprowadzić na naleśniku, zwinąć. Polać roztopionym masłem z odrobiną tymianku.



SMACZNEGO :)



Źródło: H. Szymanderska, Kuchnia Polska. Potrawy regionalne.

Komentarze

Popularne posty