Cebula faszerowana mięsem mielonym z orzechami włoskimi i rozmarynem

Cebula mnie nie wzrusza. Na szczęście, bo w kuchni trzeba być 'twardym nie miętkim' ;)
W porze zimowej przyrządzanie przeze mnie obiadu to ściganie się z zachodzącym słońcem. Bez światła dziennego trudno mi zrobić poprawne zdjęcia. Tym razem przechytrzyła mnie cebula, nie spodziewałam się, że wydobywanie jej cebulowych wewnętrznych warstw będzie, aż tak skomplikowane i dłuugie. Z każdą cebulą było jednak coraz lepiej. W ruch szedł nóż, mała i jeszcze mniejsza łyżeczka, szczypce do lodu, moje dłonie i wszystko to co było w stanie mi ułatwić całą operację. Chrupiące lecz nie twarde płatki cebuli z lekką słodyczą, soczyste mięso mielone z dość wyraźnym rozmarynem i orzechami włoskimi pod serową pierzynką cieszą nie tylko wizualnie, ale też smakowo. Jako elegancka przystawkę na przyjęcie (może jutrzejszego sylwestra) bądź danie z dodatkiem kaszy lub ryżu polecam :)



Składniki:

  • 6 -7 większych cebul
  • 350 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • ok. 1/2 szklanki startego sera


Cebule obrać, ściąć górę, wrzucić w osolony wrzątek i gotować 6 -  minut. Wyjąć łyżką cedzakową, oblać zimną wodą i odsączyć. Delikatnie wyjąć środek cebuli, zostawiając 2 - 3 warstwy. Wyjęte płaty cebuli zmiksować na jednolitą masę dodać do mięsa mielonego, dokładnie wymieszać. Następnie doprawić solą, pieprzem i rozmarynem, ponownie wymieszać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni, pod koniec dodając posiekane orzechy włoskie. Lekko przestudzić i napełnić każdą cebulę, lekko przy tym ugniatając farsz. Napełnione cebule ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem. Zapiekać przez 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawać z kaszą gryczaną lub ryżem.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty