Tarta z kurczakiem marynowanym w musztardzie, oliwkami i szpinakiem
Tarta, która powstała z potrzeby zrobienia czegoś na ciepło na imprezę. Był kurczak, były oliwki i był szpinak. Musztarda jest zawsze, bo uwielbiam. I wyszło tak, że znalazło się to w jednym daniu. Nie spodziewałam się, ze zyska takie uznanie. Bo i Tomkowi, który nie przepada za szpinakiem i Bartkowi, który nie lubi oliwek jakoś te szczegóły nie przeszkadzały. Mnie samej tarta też przypadła do gustu. Kruche kawałki kurczaka i wyraziste oliwki w łagodnym szpinakowym flanie. Sos czosnkowy lub koperkowy jest tu jak znalazł! :)
Składniki kruchego ciasta:
- 125 g masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 3 - 5 łyżek zimnej wody
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i zagnieść z pokrojonym na mniejsze kawałki masłem. Wlać 3 łyżki wody, zagnieść energicznie ciasto, jeżeli będzie się rozwarstwiać dodać kolejną łyżkę wody. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i wstawić na min. 30 minut do lodówki (może leżakować nawet całą noc). Schłodzone ciasto rozwałkować, przy pomocy wałka przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Ścianki i dno wylepić.
Kurczak marynowany w musztardzie:
- 1 większa pierś z kurczaka
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
- odrobina pieprzu
Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Musztardę dokładnie wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. W misce wymieszać kurczaka z marynatą musztardową, tak by kawałki kurczaka były nią przykryte. Odstawić na 1 - 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie kurczaka podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą.
Nadzienie:
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 150 g startego sera (najlepiej cheddar)
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 duży ząbek czosnku
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Starty ser rozłożyć na dnie tarty, następnie obsypać oliwkami i podsmażonym kurczakiem. Szpinak odparować z nadmiaru wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę rozmieszać z jajkiem, doprawić solą i gałką muszkatołową. Połączyć ze szpinakiem, zakryć nim wierzch tarty, wyrównać. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
SMACZNEGO :)
Ale mam ochotę na tą tartę, pewnie oliwki nawet by nie przeszkadzały:D
OdpowiedzUsuń