Spritzgebäck, kruche niemieckie ciasteczka maślane

Spritzgebäck (spritz cookies) czyli tradycyjne niemieckie wyciskane/wytłaczane ciasteczka pieczone w okresie Bożego Narodzenia. Wykonuje się je na bazie podstawowych składników: mąki, masła, cukru i jaj,a doprawia migdałami lub skórką z cytryny. Ich wyciskanie wymaga nie lada wysiłku, bo ciasto jest dość gęste, ale przy pierwszym ciastku szybko się o tym zapomina ;) Jeśli macie w domu szprycę do wyciskania dekoracji lub ciastek polecam jej użyć powinno być łatwiej niż z rękawem cukierniczym. Mocno kruche i intensywnie maślane. Uwaga! Znikają szybko ;)



Składniki:

  • 220 g masła o temperaturze pokojowej
  • 300 g mąki
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • miąższ z laski wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 jajko
  • 100 g ciemnej kuwertury lub gorzkiej czekolady


Mąkę przesiać do miski wraz z cukrem pudrem. Dodać masło, jajko, skórkę z cytryny i wanilię. Składniki wyrobić na gładką, puszystą masę, napełnić nią szprycę bądź rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Na wyłożonej papierem blasze wyciskać kółeczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 12 minut na jasnozłoty kolor.
Kuwerturę bądź czekoladę rozpuścić w kąpieli wodne*j, zanurzając w niej 1/3 ostudzonego ciasteczka. Ciasteczka odłożyć na kratkę (lub blachę wyłożoną folią lub papierem) do zastygnięcia czekolady (można schłodzić w lodówce, wtedy ciasteczka nie będę "gubić" czekolady od spodu).



SMACZNEGO :)


* kąpiel wodna - należy umieścić rondelek lub kubek z połamanymi kostkami czekolady w naczyniu z gorącą wodą. Mieszać, aż czekolada się rozpuści.

Źródło: Pieczenie ciasteczek, szybko i prosto.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty