Czekoladowe ciasto z cukinią (ala bajaderka)
Słodka odsłona wypieków z cukinii po raz kolejny.
Moc czekolady, aromat rumu i pomarańczy w raczej ciężkim wilgotnym cieście. Wypełnionym herbatnikami i suszonymi figami (z Chorwacji :D ) podsuwają skojarzenie z bajaderką. Niewidoczna cukinia zapewnia ciastu odpowiednią wilgotność i świeżość. Po trzech dniach ciasto jest tak samo smaczne, a smaczne jest wyjątkowo :)
Składniki:
- 200 g masła
 - 2 i 1/2 szklanki mąki
 - 1/2 szklanki kakao
 - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 2 szklanki cukru
 - 3 jajka
 - 1/2 szklanki mleka
 - 2 -3 łyżki rumu
 - 2 szklanki grubo startej odciśniętej cukinii
 - 1 łyżka startej skórki pomarańczy
 - 1 i 1/2 szklanki pokrojonych na ćwiartki suszonych fig (lub 1 szklanka rodzynek)
 - ok. 150 g połamanych maślanych herbatników
 
W misce połączyć mąkę, kakao, proszek do pieczenia sodę i sól. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku, a następnie porcjami połączone składniki suche, mleko, rum, otartą skórkę z pomarańczy i odciśniętą cukinie. Kiedy składniki się połączą wsypać pokruszone herbatniki i figi, ponownie wymieszać. Ciasto przyłożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tarta, tortownice o średnicy 23 cm. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 40 - 50 minut, do suchego patyczka.
SMACZNEGO :)

Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń