Waniliowe rożki z powidłami śliwkowymi
I choćby odrobinę siły, mocy, energii... więcej. Kiedy ciało doświadcza już stanu zwiotczenia, a ręce i powieki stają się ciężkie to znak, że dobrze by było odpocząć. Ale nie dziś i jutro też nie... 
Małe, urocze kruche ciasteczka z ciasta z ziemniakami. Śliwkowe powidła w sam raz trafiają w ten zimowy czas :) Trzeba je mocno ścisnąć, żeby się w sobie zamknęły i nie rozkleiły podczas pieczenia.
Składniki:
- 200 g ugotowanych "w mundurkach"ziemniaków
 - 60 g masła
 - 60 g cukru
 - 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
 - 1 jajko
 - 250 g mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - 150 g powideł śliwkowych
 - ok. 2 łyżki cukru kryształu
 
Przestudzone ziemniaki obrać i rozgnieść na puree. Dodać masło, cukier, jajko, mąkę, proszek do pieczenia. pastę z wanilii i sól. Składniki dokładnie zagnieść rękoma na gładkie i miękkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać koła o średnicy 6 cm. Na środek każdego krążka nałożyć powidła (pozostawiając dookoła 1 cm wolnego miejsca). Brzegi ciasta uchwycić trzech miejscach, podnieść i dokładnie zlepić dociskając palce nad nadzieniem. Ciasteczka układać na wyłożonej papierem blasze, posypać cukrem kryształem.
Piec w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor przez ok. 15 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło: Wielka Księga Ciast.

Komentarze
Prześlij komentarz