Orzechowiec
Obłędnie pyszne ciasto :) Warstwa karmelizowanych orzechów włoskich na kruchym miodowym cieście, krem budyniowy i solidna warstwa czekolady. Dla kawałka tego ciasta możne wiele ;) I nie zniechęci tu nawet siłą z jaką trzeba wbić widelec, żeby przebić się przez warstwę orzechów. Przy krojeniu natomiast potrzeba trochę skupienia, a przede wszystkim ostrego noża maczanego w gorącej wodzie.
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
Masa orzechowa:
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Krem:
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 1/4 szklanki śmietany 36 %
Składniki na ciasto kruche zagnieść. Podzielić na dwie równe części. Jedną z nich wylepić formę o średnicy 26 cm. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Przestudzić.
Drugą częścią ciasta również wylepić dno formy o średnicy 26 cm. Przygotować warstwę orzechową.
Masło rozpuścić z miodem na patelni, dosypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Kiedy masa zacznie się karmelizować wsypać orzechy i dobrze wymieszać tak, aby karmel oblepił orzechy.
Orzechową masę przełożyć na surowy spód ciasta, wyrównać. Piec w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15 minut.
3/4 litra mleka podgrzać z cukrem i cukrem z wanilią. W pozostałej części mleka rozprowadzić obie mąki. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać mieszankę mleczno - mączną. Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Do jeszcze ciepłej masy dodać masło, dokładnie wymieszać. Przestudzony krem wyłożyć na warstwę z orzechami (nie zdejmując obręczy tortownicy), przykryć drugim blatem kruchego ciasta i włożyć na noc do lodówki do schłodzenia.
Kiedy ciasto stężeje, zdjąć obręcz tortownicy.
Czekolady podgrzać na małym ogniu wraz z śmietaną do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Gotową polewą polać ciasto. Odstawić do ostygnięcia.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz