Placki z kalarepy

Gdybym nie była w posiadaniu kalarepy pewnie nawet bym nie wpadła, że mogą powstać z niej placuszki. Ah jak one mi smakowały :) Słodkawe, łagodne z chrupiącymi brzegami. Do tego mięsiste i ciężkie. Z sosem czy bez zdają egzamin celująco ;)




Składniki:
  • 2 średniej wielkości kalarepy
  • 1 cebula
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, tymianek 


Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, odstawić żeby puściła trochę soku. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do kalarepy dodać roztrzepane jajka, cebulę, mąkę, sól, pieprz, tymianek i dokładnie wymieszać (ciasto będzie gęste). Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać i rozprowadzić porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty