Placki z kalarepy
Gdybym nie była w posiadaniu kalarepy pewnie nawet bym nie wpadła, że mogą powstać z niej placuszki. Ah jak one mi smakowały :) Słodkawe, łagodne z chrupiącymi brzegami. Do tego mięsiste i ciężkie. Z sosem czy bez zdają egzamin celująco ;)
Składniki:
- 2 średniej wielkości kalarepy
- 1 cebula
- 150 g mąki
- 2 jajka
- sól, pieprz, tymianek
Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, odstawić żeby puściła trochę soku. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do kalarepy dodać roztrzepane jajka, cebulę, mąkę, sól, pieprz, tymianek i dokładnie wymieszać (ciasto będzie gęste). Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać i rozprowadzić porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz