Kruche makowe ciasteczka
Mój wampirzy rytm życia trwa. Nocne działania i wczesne wstawanie. Trochę to męczy, a trochę nakręca. Chyba nie umiem odpoczywać.
Kruchość tych ciastek jest zniewalająco - urzekająca. Trudno przestać je jeść :) Zaparzenia mak mlekiem sprawia, że nie jest on tak suchy, a ciastka są cudowne :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 żółtka
- 2/3 szklanki maku
- 100 ml mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Mleko doprowadzić do wrzenia. Zalać nim mak i odstawić do przestygnięcia i wchłonięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką masę. Wsypać mąkę, mak i wlać ekstrakt waniliowy. Wyrobić ciasto (niezbyt ścisłe, będzie się lepić do rąk). Miskę z ciastem przykryć folią i wstawić na 4 -5 godzin do lodówki. Stolnicę i wałek obficie oprószyć mąką. Porcję ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości 4 - 5 mm. Z ciasta wykrajać prostokąty 2 x 7 cm i układać na wyłożonej papierem blasze. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 15 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz