Babka imbirowa (francuska)
Babka, która ociera się o luksus. Ma w sobie niespełna pół kilograma czekolady deserowej. Jest tak niesamowicie lekka i delikatna, że aż trudno to opisać. Imbir jak to na imbir przystało lekko szczypie w język, ale w tym cała wyjątkowość tej babki. Czekolada + imbir = luksus ;)
Nie dziwie się wcale, że jest obowiązkowym deserem do kawy w dniu święta narodowego Francuzów :)
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 340 g miękkiego masła
- 7 dużych jaj
- 450 g czekolady deserowej
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki posiekanego kandyzowanego imbiru
- 3/4 łyżeczki świeżo startego imbiru
- cukier puder
Formę do babek z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać. Masło utrzeć z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Kiedy masa będzie lekka i puszysta zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno jajka za każdym razem dokładnie mieszając. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą dodać do masy maślanej. Zmiksować. Dalej miksując dodawać na przemian mieszankę mączną z sokiem pomarańczowym i mlekiem. Na końcu dodać starty świeży imbir i imbir kandyzowany oprószony wcześniej mąką. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch. Piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka (ja piekłam 70 minut). Formę wyjąć z piekarnika, a następnie z formy. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Źródło: Czekoladowy świat.
Komentarze
Prześlij komentarz