Korzenne muffiny z powidłami śliwkowymi i czekoladową chmurką z mascarpone

Muffinki świąteczne :) Zapach goździków i cynamonu podczas pieczenia gwarantowany. Intensywnie aromatyczne i wilgotne. W centrum muffinki powidła śliwkowe, a dzieło wieńczy warstwa mascarpone z czekoladą. Chwila dla której warto się zatrzymać :)




Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych (goździki, anyż, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, imbir)
  • powidła śliwkowe
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 250 g serka mascarpone



Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy) połączyć w jednym naczyniu. Masło roztopić i chwilę przestudzić. W drugim naczyniu wymieszać płynne masło, jogurt, jajka i ekstrakt waniliowy. Składniki obu naczyń wymieszać do pierwszego połączenia składników. Formę do mufifin wysmarować masłem. Do każdego gniazda nałożyć łyżkę ciasta, tak by na środku powstało wgłębienie. Umieścić w  nim łyżeczkę powideł i zakryć łyżką ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C  przez 25 minut. 
Przestudzić w formie ok. 15 minut, wyjąć muffiny i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z mascarpone i nałożyć porcję kremu na każdą z muffinek.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty