Korzenne muffiny z powidłami śliwkowymi i czekoladową chmurką z mascarpone
Muffinki świąteczne :) Zapach goździków i cynamonu podczas pieczenia gwarantowany. Intensywnie aromatyczne i wilgotne. W centrum muffinki powidła śliwkowe, a dzieło wieńczy warstwa mascarpone z czekoladą. Chwila dla której warto się zatrzymać :)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
 - 3/4 szklanki kakao
 - 1 szklanka cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 150 g masła
 - 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
 - 3 jajka
 - 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 łyżeczka przypraw korzennych (goździki, anyż, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, imbir)
 - powidła śliwkowe
 - 100 g mlecznej czekolady
 - 250 g serka mascarpone
 
Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy) połączyć w jednym naczyniu. Masło roztopić i chwilę przestudzić. W drugim naczyniu wymieszać płynne masło, jogurt, jajka i ekstrakt waniliowy. Składniki obu naczyń wymieszać do pierwszego połączenia składników. Formę do mufifin wysmarować masłem. Do każdego gniazda nałożyć łyżkę ciasta, tak by na środku powstało wgłębienie. Umieścić w nim łyżeczkę powideł i zakryć łyżką ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.
Przestudzić w formie ok. 15 minut, wyjąć muffiny i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z mascarpone i nałożyć porcję kremu na każdą z muffinek.
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz