Chleb ze słonecznikiem

Chlebek, który rośnie bez zastanowienia :) Ciesząc przy tym oko już przed włożeniem do piekarnika. A po wypieczeniu... pierwszy uderza cudowny zapach świeżo upieczonego chleba. Zaraz potem można się przekonać, że chleb dobrze się kroi, ma pyszną chrupiącą skórkę i środek wypełniony ziarnem słonecznika. Trudno się oprzeć kromce tego chleba z masłem :)




Składniki:
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1/2 szklanki otrąb owsianych
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g mąki żytniej chlebowej
  • 500 g mąki pszennej chlebowej



W leniej wodzie rozprowadzić drożdże z 1 łyżką mąki i cukrem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać obie mąki, sól, ziarna słonecznika i otręby. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść i przełożyć do wysmarowanej i oprószonej formy. Ponownie odstawić na 30 minut. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 200 stopni.


SMACZNEGO :)


Źródło: B. Jakimowicz - Klein, Upiecz swój chleb.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty