Sernik dyniowy na spodzie z ciastek amaretti


Słodkości z dynią mają to do siebie, że subtelnie przyprawione sprawiają wrażenie mdłych. Ten sernik zupełnie taki nie jest. Korzenne nuty gałki, cynamonu i imbiru popisują się aromatem w wilgotnej sernikowej masie. Pyszny migdałowy spód i chrupiące płatki migdałowe na bitej śmietanie dopieszczają całość. Bez bitej śmietany i migdałowego spodu sernik straciłby sporo. Sernikowych tradycjonalistów może nie przekonać, ale do wypróbowania zachęcam :)


Spód ciasta:
  • 1 i 1/3 szklanki pokruszonych ciasteczek amaretti
  • 60 g  masła

Masło stopić, wmieszać w nie pokruszone ciasteczka i rozprowadzić na dnie tortownicy (o średnicy 23 cm), dociskając łyżką.



Masa serowo - dyniowa:
  • 800 g dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego
  • 1 i 3/4 szklanki puree z dyni
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
W dużej misce utrzeć na średnich obrotach cukier puder z twarogiem. Zmniejszyć obroty, dodawać po jednym jajku, następnie puree z dyni i przyprawy. Dokładnie połączyć. Masę przelać na spód amaretti. Temperaturę w piekarniku nagrzać do 170 stopni C. Piec 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, zostawić na 30 minut do przestudzenia. Wyjąć, całkowicie ostudzić i wstawić na min. 4 godziny do lodówki, a najlepiej całą noc.




Wierzch:
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g płatków migdałowych

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać likier, wymieszać. Ubitą śmietaną wyłożyć wierzch ciasta. Posypać płatkami migdałowymi.


SMACZNEGO :)



Źródło: http://www.bettycrocker.com

Komentarze

Popularne posty