Sernik dyniowy na spodzie z ciastek amaretti
Słodkości z dynią mają to do siebie, że subtelnie przyprawione sprawiają wrażenie mdłych. Ten sernik zupełnie taki nie jest. Korzenne nuty gałki, cynamonu i imbiru popisują się aromatem w wilgotnej sernikowej masie. Pyszny migdałowy spód i chrupiące płatki migdałowe na bitej śmietanie dopieszczają całość. Bez bitej śmietany i migdałowego spodu sernik straciłby sporo. Sernikowych tradycjonalistów może nie przekonać, ale do wypróbowania zachęcam :)
Spód ciasta:
- 1 i 1/3 szklanki pokruszonych ciasteczek amaretti
- 60 g masła
Masło stopić, wmieszać w nie pokruszone ciasteczka i rozprowadzić na dnie tortownicy (o średnicy 23 cm), dociskając łyżką.
Masa serowo - dyniowa:
- 800 g dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego
- 1 i 3/4 szklanki puree z dyni
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Wierzch:
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka likieru amaretto
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g płatków migdałowych
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać likier, wymieszać. Ubitą śmietaną wyłożyć wierzch ciasta. Posypać płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO :)
Źródło: http://www.bettycrocker.com
Komentarze
Prześlij komentarz