Sernik dyniowy na spodzie z ciastek amaretti
Słodkości z dynią mają to do siebie, że subtelnie przyprawione sprawiają wrażenie mdłych. Ten sernik zupełnie taki nie jest. Korzenne nuty gałki, cynamonu i imbiru popisują się aromatem w wilgotnej sernikowej masie. Pyszny migdałowy spód i chrupiące płatki migdałowe na bitej śmietanie dopieszczają całość. Bez bitej śmietany i migdałowego spodu sernik straciłby sporo. Sernikowych tradycjonalistów może nie przekonać, ale do wypróbowania zachęcam :)
Spód ciasta:
- 1 i 1/3 szklanki pokruszonych ciasteczek amaretti
 - 60 g masła
 
Masło stopić, wmieszać w nie pokruszone ciasteczka i rozprowadzić na dnie tortownicy (o średnicy 23 cm), dociskając łyżką.
Masa serowo - dyniowa:
- 800 g dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego
 - 1 i 3/4 szklanki puree z dyni
 - 3 jajka
 - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
 - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
 
Wierzch:
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
 - 1 łyżka likieru amaretto
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 50 g płatków migdałowych
 
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać likier, wymieszać. Ubitą śmietaną wyłożyć wierzch ciasta. Posypać płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO :)
Źródło: http://www.bettycrocker.com

Komentarze
Prześlij komentarz