Dżem z zielonych pomidrów z lawendą
Składniki (na 3 słoiczki):
- 1200 g zielonych pomidorów
- 300 g cukru
- 2 cytryny (sok i otarta skórka)
- 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
Pomidory umyć, pokroić w kostkę, usuwając zdrewniały środek. Pomidory umieścić w garnku.
Cytryny wyszorować, sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Startą skórkę i sok dodać do pomidorów, całość gotować na małym ogniu przez 2 -3 godziny (aż woda wyparuje)często mieszając, żeby skórka pomidorów nie przywarła do garnka.
Pomidory przetrzeć przez sitko, dodać cukier (można dać mniej lub więcej - do smaku - 300 g według mnie był ilością optymalną, dlatego podaje). Dżem gotować do uzyskania pożądanej konsystencji (ja gotowałam 40 minut), pod koniec dodając kwiaty lawendy.
Dżem przelać do sparzonych słoiczków, zamknąć, ustawić i owinąć kocem. Zostawić, żeby słoiczki się zassały. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
SMACZNEGO :)
niezapomniane doznanie kulinarne ;)
OdpowiedzUsuńI zagadka rozwiązała się sama:D
OdpowiedzUsuń