Zupa z dyni z kurczakiem, chili i orzechami włoskimi
Była zupa z dyni na słodko, teraz czas na wersję wytrawną. Na panujące jesienno - zimowe dni idealna. Zupa jest pikantna, ale nie przesadnie (choć to akurat zależny od rodzaju ostrych papryczek, których użyjecie), gęsta. Łagodny kurczak, słodka cebula, i chrupiące aromatyczne orzechy przyjemnie balansują pikanterie chili. Porządny kubek tej zupy z pewnością Was rozgrzeje :) A ten piękny sznur ostrych papryczek moja siostra przywiozła z Chorwacji - prezent niesamowicie przydatny :)
Składniki:
- 6 szklanek wywaru drobiowego lub warzywnego
 - 70 dag dyni (bez skórki i miąższu)
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 duża cebula
 - 1 - 2 strąki ostrej papryki np. chili
 - ok. 200 g piersi z kurczaka
 - 1 łyżka tartego chrzanu
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1/2 szklanki śmietany
 - garść orzechów włoskich
 - sól
 
Miąższ dyni pokroić w kostkę. Dynie zagotować w wywarze do miękkości (może być wręcz rozgotowana). Pierś kurczaka pokroić w krótkie paski i podsmażyć razem z pokrojoną cebulą i papryczką chili na rozgrzanej oliwie.
Wywar odcedzić, dynie przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Odcedzony wywar połączyć z dyniowym puree i doprowadzić do wrzenia.W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, wlać powoli do zupy przez cały czas mieszając. Doprawić łyżką chrzanu i solą, dodać podpieczonego kurczaka z cebulą i chili. Wymieszać. Chwilę gotować na małym ogniu.
Orzechy posiekać, wrzucić pod koniec gotowania wraz z śmietaną, ponownie wymieszać.
SMACZNEGO :)
Źródło: H. Dębski, D, Dębska, Domowa kuchnia. Potrawy z warzyw przez cały rok.

Komentarze
Prześlij komentarz