Makaron z pesto z czerwonej papryki, orzeszkami ziemnymi i fetą
Ulotne chwilę łapie jak fotka, wystawiając w biegu, a raczej przebiegu posty, które na blogu miały pojawić się wcześniej. Nie zdążyłam. Kiedy tylko mogę łapie laptopa i piszę - tak jak teraz. W poczekalni czeka chyba 8 postów do wystawienia. Ach... :) Będzie o makaronie :)Kompozycja niebanalna. Łagodne paprykowe pesto z orzeszkami ziemnymi i przypominającą o sobie nutą cytryny. Jest też wyrazista słona feta i podprażone orzeszki ziemne. Wszystkie te smaki się przenikają i wzajemnie równoważą. Wyszło smacznie :)
Składniki:
- ok. 400 g makaronu
- 2 duże czerwone papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g + 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 150 g fety
- świeża pietruszka lub bazylia
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. W piekarniku umieścić obie papryki,zapiekać ok 25 minut. Gorące papryki przekroić, pozbawić pestek i ściągnąć z nich skórkę póki papryka jest ciepła (skórka łatwiej schodzi).
Paprykę, 2 łyżki orzeszków ziemnych, startą skórkę z cytryny, ząbek czosnek, oliwę z oliwek zmiksować blenderem, doprawić solą i pierzem.
Pozostałe orzeszki ziemne podprażyć na suchej patelni, pod koniec dodając1 łyżkę oliwy z oliwek, odstawić. Fetę pokruszyć.
Pesto z papryki wymieszać z odcedzonym makaronem. Nałożyć na talerz, obsypać orzeszkami i fetą oraz natką pietruszki.
SMACZNEGO :)
intrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuń