Tarta ze szpinakiem i jajkiem sadzonym
Szpinak geniuszem prostoty i smaku! Popadłam w uwielbienie do tej tarty :) Na spodzie ciasto francuskie z parmezanem scaliły się w ścisłą warstwę, następnie liście szpinaku podsmażone na maśle połączone ze śmietanowym flanem i... sadzone jajko. Pyszna i szybka tarta na lżejszy piątkowy obiad czy też kolację :)
Składniki:
- 450 g mrożonych liści szpinaku
- 50 g parmezanu
- 400 g ciasta francuskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Ciastem francuskim wyłożyć wysmarowaną formę do tarty (w razie potrzeby ciasto francuskie rozwałkować do wymiarów formy). Spód ciasta obsypać startym parmezanem.
Śmietanę, jedno jajko rozmącić razem, doprawiając gałką muszkatołową i solą. Ostudzony szpinak wymieszać ze masą śmietanową. Na oprószony parmezanem spód rozłożyć łyżką szpinak wymieszany ze śmietaną, wyrównać. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 - 20 minut. Po tym czasie na wierzch tarty rozbić pozostałe 3 jajka. Zapiekać kolejne 5 - 10 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz