Tarta ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

Szpinak geniuszem prostoty i smaku! Popadłam w uwielbienie do tej tarty :) Na spodzie ciasto francuskie z parmezanem scaliły się w ścisłą warstwę, następnie liście szpinaku podsmażone na maśle połączone ze śmietanowym flanem i... sadzone jajko. Pyszna i szybka tarta na lżejszy piątkowy obiad czy też kolację :)



Składniki:
  • 450 g mrożonych liści szpinaku 
  • 50 g parmezanu
  • 400 g ciasta francuskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 4 jajka 
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Rozmrożone liście szpinaku podsmażyć chwilę na maśle wraz z przetartym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
Ciastem francuskim wyłożyć wysmarowaną formę do tarty (w razie potrzeby ciasto francuskie rozwałkować do wymiarów formy). Spód ciasta obsypać startym parmezanem.
Śmietanę, jedno jajko rozmącić razem, doprawiając gałką muszkatołową i solą. Ostudzony szpinak wymieszać ze masą śmietanową. Na oprószony parmezanem spód rozłożyć łyżką szpinak wymieszany ze śmietaną, wyrównać. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 - 20 minut. Po tym czasie na wierzch tarty rozbić pozostałe 3 jajka. Zapiekać kolejne 5 - 10 minut.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty