Muffiny orkiszowe z pestkami granatu

Granat jest jednym z moich ulubionych owoców, więc pokusa czy zjeść do na surowo czy wrzucić do muffin była nie mała. Decyzja zapadła, a tym samym powstały mięciutkie śniadaniowe muffiny :) Zdrowe z subtelną słodyczą i pozytywną porcją energii. Pozwoliłam je sobie dosłodzić mniej zdrowo, bo lukrem, ale zamiast lukru można je polać syropem z agawy bądź miodem na co wcześniej nie wpadłam. Za to teraz proponuje Wam :)


Składniki (na 12 muffinek):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej (np. tortowej)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki syropu z agawy (można zstąpić miodem)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka pestek granatu


Lukier:
  • 2 łyżki mleka
  • 1 - 2 szklanek cukru pudru



Składniki suche połączyć w jednym naczyniu. Do drugiego naczynia wbić jajko, roztrzepać widelcem dodać mleko, olej i syrop, połączyć. Zawartość obu naczyń wraz z orzechami i pestkami granatu wymieszać mało dokładnie. Ciastem napełnić formę do muffin wyłożoną papilotkami.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 18 minut. Pozostawić w formie przez 5 minut, następnie wyjąć muffiny i studzić na kratce.
Mleko wymieszać z cukrem pudrem, zaczynając od jednej szklanki i systematycznie dosypując obserwując czy lukier jest wystarczająco gęsty. Polać muffiny (najlepiej zdjąć wcześniej papilotki).


SMACZNEGO :)

Inspiracja: www.domesticdivasblog.com [przepis poddany modyfikacją ;) ]

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty