Grejpfrutowe kruche ciasteczka
Minął już miesiąc od momentu kiedy zamówiłam foremkę do ciastek z literkami. Ach... jaka to była radość odpakować kartonik  kulinarnymi gadżetami :) Właśnie wtedy zrodził się pomysł na 'wizytówkowe' ciastko dolce vita. Jako, że ikoną mojego bloga jest grejpfrut (pochodzenia hiszpańskiego), zależało mi żeby ciastka były o właśnie grejpfrutowe. Voilà! Smaczne, kruche z cierpkością różowego grejpfruta. Przy pierwszym smaku nie da się wyczuć tej nuty, ale bliżej końca ciastka tym staje się ona wyraźniejsza :) Ciastka powstawały w minioną noc czwartkową, razem z katarzynkami i sernikiem z dyni. Wszystko po to, żeby móc je zaprezentować na parapetówce u Michała i Marleny :)
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
 - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/4 łyżeczki soli
 - 1 szklanka cukru pudru
 - 125 g zimnego masła
 - skórka otarta z 1 grapefruita
 - 1/4 szklanki soku z grapefruita
 - 1 łyżka cukru
 - 2 żółtka
 
Obie mąki przesiać do miski wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać.
Grapefruita wyszorować, sparzyć, a następnie zetrzeć skórkę. Startą skórkę zasypać łyżką cukru, odstawić.
Mieszaninę mąki zagnieść z żółtkami, masłem i sokiem, pod koniec dodać skórkę z grapefruita. Uformować kulę, owinąć ją w folię i chłodzić 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wyciąć ciasteczka. Ciastka ułożyć w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 18 - 20 minut. Studzić na kratce.
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz