Drożdżowe półfrancuskie rogaliki z dżemem z zielonych pomidorów
Obłędnie maślane i kruche! Przepyszne rogaliki z ciasta drożdżowego półfrancuskiego :) Trochę się trzeba przy nich napracować, ale nie dużo więcej niż przy zwykłym cieście drożdżowym. Przyznam się, że dzień w którym je robiłam należał do takich, w których moje zakręcenie osiągnęło próg przekręconej zakrętki. Jadąc do pracy zapominałam kurtki, klucza, karty ze zdjęciami, a w samej pracy... najlepiej oddaje to powiedzenie "kto nie ma w głowie ten ma w nogach". I przy rogalikach miałam parę chwil zwątpienia w swoje umiejętności. Pierwsza partia była zwinięta niezwykle nieudolnie, z drugą było lepiej, ale to jeszcze nie to. Doprowadziłam swoje dzieło do końca i na szczęście smak zrekompensował trudy :) Dżem z zielonych pomidorów zdał egzamin celująco, ale tak naprawdę możecie wykorzystać przepis na ciasto drożdżowe półfrancuskie z innym nadzieniem i nadać mu innej formy :)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanki letniego mleka
- 50 g cukru
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki soli
- 120 g masła
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- słoiczek dżemu z zielonych pomidorów
- cukier puder
Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 100 g mąki i 1 łyżkę cukru. Rozczyn o gęstości śmietany odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 - 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, mleka, cukru, sól i żółtka. Ciasto starannie zagnieść i wyrobić (jeśli ciasto będzie za twarde dodać odrobinę mleka, jeśli kleiste mąki), na koniec dodać stopione masło. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na kształt kwadratu. Na środku rozłożyć pokrojone w plastry masło, złożyć w kopertę.
Następnie rozwałkować na prostokąt, złożyć na 3 części w "książeczkę". Obrócić o 180 stopni. Czynność powtórzyć 4 razy, ostatnim razem rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm.
Prostokąt podzielić na pasy o szerokości 10 cm, a następnie na równe trójkąty.
Na środku każdego trójkąta nałożyć dżem, zwijać od podstawy trójkąta, końce zagiąć do środka na kształt rogalików.
Rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 - 30 minut. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
SMACZNEGO :)
Źródło:Kuchnia Polska, red. Maria Librowska
Komentarze
Prześlij komentarz