Zupa z cukinii z pomidorowym akcentem
Moja siostra po spróbowaniu tej zupy rzekła "dobra, domowa". Zanim przyjęłam do świadomości komplement skupiłam swoje myśli nad tym co może znaczyć "domowa". Gdyby nie to, że u nas w domu nie serwowało się pomidorowej (choć ja uwielbiam) poszłabym śladem pewnego stopnia podobieństwa tych zup - koncentrat pomidorowy i ryż. Jednak w tym kontekście "domowa" może oznaczać łagodny, nieskomplikowany i przyjemny smak :) Zupa jest syta, głownie za sprawą sera, a raczej klusek serowych, które utworzyły się z niego podczas mieszania. Jeśli nie macie ochoty 'pilnować' sera przyklejającego się do ścianek garnka posypcie nim każdą porcję zupy przed podaniem. Polecam :)
Składniki:
- 1, 5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
 - 700 g małych cukinii
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 duży ząbek czosnku (lub 2 mniejsze)
 - 100 g startego sera (u mnie cheddar)
 - 5 łyżek ryżu
 - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
 - sól, pieprz
 - pietruszka
 
Cukinie umyć, odciąć końce. Pokroić w pół lub ćwierć talarki (w zależności od wielkości cukinii). Następnie poddusić ok. 5 minut na oliwie, podlewając niewielką ilością wywaru, dodać koncentrat pomidorowy, dusić kolejne 3 minuty. Odstawić.
Resztę wywaru zagotować wraz z opłukanym wcześniej ryżem. Gotować na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie dodać cukinie w koncentracie pomidorowym, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i jogurt. Zagotować, doprawić do smaku, dodać starty ser (złączy się w kluski, uwaga - lepi się do garnka, trzeba często mieszać i 'zdejmować' go ze ścianek). Przed podaniem posypać pietruszką.
SMACZNEGO :)
Źródło: H, Dębski, D. Dębska, Domowa Kuchnia, potrawy z warzyw przez cały rok.

Komentarze
Prześlij komentarz