Zupa z cukinii z pomidorowym akcentem

Moja siostra po spróbowaniu tej zupy rzekła "dobra, domowa". Zanim przyjęłam do świadomości komplement skupiłam swoje myśli nad tym co może znaczyć "domowa". Gdyby nie to, że u nas w domu nie serwowało się pomidorowej (choć ja uwielbiam) poszłabym śladem pewnego stopnia podobieństwa tych zup - koncentrat pomidorowy i ryż. Jednak w tym kontekście "domowa" może oznaczać łagodny, nieskomplikowany i przyjemny smak :) Zupa jest syta, głownie za sprawą sera, a raczej klusek serowych, które utworzyły się z niego podczas mieszania. Jeśli nie macie ochoty 'pilnować' sera przyklejającego się do ścianek garnka posypcie nim każdą porcję zupy przed podaniem. Polecam :)


Składniki:
  • 1, 5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 700 g małych cukinii
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku (lub 2 mniejsze)
  • 100 g startego sera (u mnie cheddar)
  • 5 łyżek ryżu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • pietruszka


Cukinie umyć, odciąć końce. Pokroić w pół lub ćwierć talarki (w zależności od wielkości cukinii). Następnie poddusić ok. 5 minut na oliwie, podlewając niewielką ilością wywaru, dodać koncentrat pomidorowy, dusić kolejne 3 minuty. Odstawić.
 Resztę wywaru zagotować wraz z opłukanym wcześniej ryżem. Gotować na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie dodać cukinie w koncentracie pomidorowym, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i jogurt. Zagotować, doprawić do smaku, dodać starty ser (złączy się w kluski, uwaga - lepi się do garnka, trzeba często mieszać i 'zdejmować' go ze ścianek). Przed podaniem posypać pietruszką.


SMACZNEGO :)


Źródło: H, Dębski, D. Dębska, Domowa Kuchnia, potrawy z warzyw przez cały rok.

Komentarze

Popularne posty